Nettisivujen suunnittelu ja hakukoneoptimointi

Nettisivujen suunnittelu alkaa teksteistä

Murumedia Mari Rossi

Tervetuloa uusille verkkosivuilleni! Onpa mukavaa, että löysit tänne! Nettisivujen suunnittelu on ollut ihan ensimmäisiä askeleita yrittäjyyteni alkutaipaleella, ja kuten huomaat, laadukkaisiin nettisivuihin on kannattanut panostaa!

Murumedian verkkosivut suunnitteli ja toteutti imatralainen digitoimisto Digimys. Luonnollisesti itse kirjoitin hakukoneoptimoidut verkkosivutekstit, sillä juuri se on ydinosaamistani! Aivan yksinkertainen prosessi verkkosivutekstien kirjoittaminen ei ole, sillä jos siitä halutaan kaikki mahdollinen irti, on hakukoneoptimoinnin lainalaisuudet laitettava kuntoon.

Hakukoneoptimoinnilla lisää kävijöitä verkkosivuillesi

Miksi verkkosivujen hakukoneoptimointi sitten on niin tärkeää? Yksinkertaisesti sanottuna se lisää verkkosivujesi näkyvyyttä. Hakukoneoptimoinnin avulla yrityksesi näkyy entistä korkeammalla Googlen hakutuloksissa ilman maksettua hakukonemainontaa. Kun hakukoneoptimointi eli SEO on tehty huolella, saat jatkuvasti lisää kävijöitä verkkosivuillesi – ihan ilmaiseksi!

Jos haluat testata, miten hyvin verkkosivustosi on optimoitu, käytä siihen ilmaista Neil Patelin Ubersuggest-työkalua!

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jolla siis lisätään verkkosivuille hakukoneesta saatavan orgaanisen liikenteen määrää ja laatua. Orgaaninen liikenne tarkoittaa verkkosivun kävijöitä, jotka ovat tehneet Google-haun, nähneet hakutuloksissa yrityksen verkkosivun ja klikanneet sitä. Liikenteen laatu tarkoittaa sitä, että määrän lisäksi hakukoneoptimoinnilla pyritään kasvattamaan yrityksen liiketoiminnalle tärkeiden hakusanojen sijoitusta hakutuloksissa. Näin tismalleen oikea kohderyhmä löytää yrityksesi Googlesta.

Näin hakukoneoptimoinnin prosessi etenee

Ensin tehdään avainsanatutkimus. Se voi olla jopa hakukoneoptimoinnin tärkein vaihe, sillä tutkimuksella selvitetään, mitä hakusanoja potentiaaliset asiakkaasi käyttävät Googlessa etsiessään palveluja, joita Sinun yrityksesi tarjoaa. Hyvä avainsana on usein pidempi kuin vain yksi sana, joten puhutaan hakusanalausekkeesta. Ensin siis ideoidaan ja listataan mahdolliset avainsanat ja hakusanalausekkeet, sen jälkeen testataan niitä avainsanatyökalulla. Itse käytän avainsanatutkimukseen muun muassa Answer The Public -avainsanatyökalua.

Avainsanatutkimuksen jälkeen mietitään, kenelle verkkosivutekstien viesti halutaan kohdistaa. Kuka on juuri tämän verkkosivuartikkelin ostajapersoona, ja miten hän tästä verkkosivuartikkelista hyötyy sinne klikattuaan?

Kohderyhmä jatkuvasti mielessä pitäen kirjoitetaan verkkosivuartikkelit, jotka tuottavat myös lisäarvoa lukijalle. Tekstissä viljellään parhaiten toimivia avainsanoja, mutta kuitenkin maltillisesti, sillä Google ei myöskään tykkää siitä, että avainsanaa jankutetaan. Avainsanoja tai hakusanalausekkeita käytetään muun muassa otsikoissa ja tietyissä kohdin leipätekstissä.

Google arvostaa pitkiä tekstejä, joten verkkosivuartikkeleissa saa olla kunnolla sisältöä.

Google, kuten myöskin asiakkaasi, arvostavat lyhyitä lauseita, selkeyttä ja hyvää silmäiltävyyttä. Listat ovat hyvä keino parantaa lukukokemusta.

Google arvostaa myös niin sisäisiä kuin ulkoisiakin linkkejä. Muista lisätä linkkejä verkkosivustollesi ja koita saada myös muita yrityksiä linkittämään verkkosivustosi omille sivuilleen!

Kun verkkosivutekstit ovat valmiit, oikoluetaan, oikoluetaan ja oikoluetaan!

Myös verkkosivuston kuvat kannattaa hakukoneoptimoida. Kuvakoko on syytä pitää pienenä, jotta latausaika on mahdollisimman lyhyt. Tämäkin vaikuttaa suoraan sijoitukseen hakukoneessa. Myös kuvien nimeäminen on tärkeää, sillä kuvan URL-osoite kertoo hakukoneelle, mitä kuva sisältää. Käytä myös kuvatiedoston nimissä avainsanoja! Alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti kannattaa myös optimoida ja siihenkin on hyvä sisällyttää avainsana. Alt-teksti parantaa saavutettavuutta, ja kertoo, mitä kuvassa on. Näin lukija, joka ei näe kuvaa, saa saman tiedon kuin kuvan näkevä lukija.

Hakukoneoptimointi ei ole prosessi, joka tehdään kerran ja unohdetaan, vaan se on pitkäjänteistä hommaa, jossa parhaat tulokset saavutetaan jatkuvan kehittämisen tuloksena. Kun verkkosivuja päivitetään ja sinne luodaan uutta sisältöä, on tärkeää tehdä muutokset hakukoneoptimoinnin kannalta oikein.

Hakukoneet arvostavat laadukasta sisältöä, jota myös päivitetään jatkuvasti. Siksi säännöllinen blogitekstien kirjoittaminen yrityksen verkkosivuille kannattaa!

Verkkosivuston vierailijoiden määrää ja käyttäytymistä kannatta seurata Google Analyticsin avulla. Tärkeää on tietää muun muassa ketä kävijät ovat, mistä he tulevat, mille sivulle he laskeutuvat, kauanko milläkin sivulla viipyvät, minne he menevät ja millä sivulla lähtevät pois. Analytiikkaa kannattaa hyödyntää kaikessa digimarkkinoinnissa!

Anna nettisivujen suunnittelu ammattilaisten käsiin

Sinun tehtäväsi on keskittyä ydinliiketoimintaasi, jotta voisit palvella asiakkaitasi parhaalla mahdollisella tavalla. Kun nettisivujen suunnittelu on Sinulle ajankohtaista, Murumedia auttaa hakukoneoptimoitujen, laadukkaiden tekstien tuottamisessa. Teen yhteistyötä verkkosivujen suunnittelua ja toteutusta tarjoavien digitoimistojen kanssa, joten kauttamme saat tilattua koko paketin nettisivujen suunnittelusta ja sisältöjen tuottamisesta aina verkkosivujen toteutukseen ja ylläpitoon saakka. Alihankkijoidemme kautta saat myös logot ja muut graafisen suunnittelun palvelut. Ota yhteyttä!

Mari-Anna Rossi
Yrittäjä
Murumedia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top